Pagini

vineri, 10 iunie 2011

The New York Times: SUA şi România - mutare privind planul de rachetelor

Statele Unite şi România au anunţat, marţi, un acord privind amplasarea unei baze  cu interceptoare antirachetă americane în România, ca parte a unui program conceput pentru a lega Washington şi aliaţii săi din NATO împotriva unei ameninţări iraniene. Acordul a atras imediat plângeri din partea oficialilor ruşi.
Oficialii au declarat ca locatia aleasa pentru o componentă cheie a sistemului anti-rachetă este Baza Aeriana Deveselu, în apropiere de oraşul Caracal, în sudul României. Desfăşurarea de rachete SM-3 este de aşteptat până în 2015, au declarat oficialii. Aproximativ 200 de americani vor face parte din personalul care va asigura funcţionarea sistemului.
Oficialii rusi imediat s-au plâns că interceptoarele din România ar putea atinge instalatiile sale nucleare şi au afirmat ca acest pas ignora angajamentele asumate de către Statele Unite că Rusia vor avea un rol în procesul decizional."Regretăm să spunem că măsurile practice privind construirea segmentului european al sistemului american de apărare global sunt realizate in ciuda dialogului ruso-american privind problemele de aparare antiracheta care a fost demarat în baza unei decizii a preşedintilor Dmitri Medvedev si Barack Obama", a declarat o delegaţie de la Ministerul rus de Externe, conform serviciului de ştiri Interfax. Declaraţia a exprimat dorinţa Rusiei de a primi garanţii juridice din partea Statelor Unite că sistemul de apărare antirachetă nu are drept ţintă rachete ruseşti. Oficialii americani au respins plângerile rusilor şi au citat invitaţia Statelor Unite şi NATO pentru participarea Moscovei într-un sistem comun de aparare antiracheta pentru Europa. "Cooperarea anti-rachetă cu Rusia este un obiectiv cheie al SUA", a declarat un oficial al Departamentului Apararii, vorbind în conformitate cu regulile de bază standard de anonimat pentru a discuta chestiuni diplomatice. "Noi credem că cooperarea în domeniul apărării anti-rachetă este în interesul securităţii ambelor noastre ţări", a spus oficialul. "Urmarim în mod activ cooperarea cu Rusia în canalele bilaterale şi prin NATO. Cooperarea este cel mai bun mod de a oferi transparenţă şi Rusiei asigurări că apărarea antirachetă nu este o ameninţare pentru securitatea sa. "Rusia s-a opus vehement unui scut antirachetă antibalistice propuse în conformitate cu preşedintele George W. Bush. În septembrie 2009, domnul Obama a anunţat o reconfigurare a proiectului initial pentru scutul antirachetă în Europa de Est, care se va concentra asupra rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, incercand sa aplaneze obiectiile partii ruse. Statele Unite şi NATO mentin afirmatiile potrivit carora susţin că sistemul anti-rachetă reconfigurat cu sediul în Europa nu ar putea diminua puterea de descurajare a Rusiei, vast arsenal nuclear, şi afirmă că sistemul de interceptare antiracheta si radare este proiectat pentru a opri rachete din Iran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu