Pagini

vineri, 12 octombrie 2012

ANAF se plange, dar lasa sa se planga...

ANAF se plange ca din ce in ce mai multe firme, in general mici, nu isi mai platesc impozitele, intra in insolventa sau pur si simplu isi inceteaza activitatea si abandoneaza afacerea.
Ei bine, da, asa este.
Numai ca nu e de mirare: candva penalizarile pentru intarzierea la plata impozitelor erau de 0.1%/zi, iar cuantumul penalizarilor nu il putea depasi pe cel al restantelor propriu-zise. Era o masura cu bun simt, realista si de buna credinta.
Numai ca de cativa ani incoace statul, avar (sau rau intentionat?), a impus niste penalizari care cresc de la o zi la alta cu viteza luminii si, cel mai rau, cuantumul lor POATE depasi valoarea restantelor.
Cu alte cuvinte, daca o firma mica intarzie la plata, in majoritatea cazurilor ii va fi imposibil sa mai achite esalonat deoarece penalitatile crescand mereu nu mai poate ajunge niciodata la zero indiferent cat de bine intentionata ar fi. Afacerile in Romania stim cu totii ca merg foarte greu si o astfel de masura pune pe butuci foarte multi intreprinzatori.
Asa ca, statule, decat sa te plangi, lucru cu care oricum nu rezolvi nimic, mai bine revii la vechea legislatie. Degeaba se impun mega penalitati, fiindca asta nu duce decat la scaderea incasarilor, din ce in ce mai multe firma aflandu-se in imposibilitatea de a mai plati vreodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu