Pagini

duminică, 19 iunie 2011

Maghiarul bun si maghiarul rau

Gazeta de Bistrita: "Liderii maghiarimii din România ţin cu dinţii la autonomia pe criterii etnice
Noua împărţire administrativă a României a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Tema lansată de curând a încins spiritele în rândul politicienilor care au viziuni diferite în ceea ce priveşte împărţirea pe regiuni a ţării.
Mai nou, privirile sunt aţintite asupra etnicilor maghiari, ai căror lideri vor ca Ţinutul Secuiesc cel puţin să fie bine definit pe noua hartă administrativă a României care va fi cât de curând conturată.
Politicienii maghiari din România au propus în replică la cele opt regiuni (judeţe mai mari) propuse de PDL, o „macroregiune” care corespunde cu teritoriul obţinut de Budapesta, în 1940, prin Dictatul de la Viena.
Săptămâna trecută s-au ivit şi alte probleme, autorităţile de la Budapesta sărind în ajutorul liderilor maghiari din România şi acuzând totodată PDL de forţarea hărţii etnice în Transilvania.

Ameninţări directe


La mijlocul săptămânii trecute, liderii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au lansat un îndemn etnicilor maghiari de a ieşi în stradă şi de a recurge la acte de nesupunere civică, inclusiv blocări de drumuri în cazul în care democrat-liberalii reuşesc să îşi impună în parlament varianta de regionalizare a României sub forma celor opt judeţe. Totodată, Guvernul Boc este acuzat de CNS că este antidemocratic, lezând „voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc prin modificarea forţată a proporţiilor etnice”.
„Toţi cetăţenii, toate autorităţile administraţiei publice locale din Ţinutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât şi să se pregătească chiar şi la nesupunere civică, demonstraţii stradale, făcând guvernul României să înţeleagă: aşa ceva nu se poate face cu Ţinutul Secuiesc!”, se arată într-un protest scris remis presei, autorităţilor statului român, dar şi ambasadelor SUA, Rusiei şi statelor membre ale Uniunii Europene.
Formula propusă de PDL este văzută în ochii liderilor maghiari ca fiind o nouă formă de desfiinţare a majorităţii maghiare din secuime. Mai mult decât atât, cei cu viziuni radicale din rândul maghiarilor propun revenirea la vechile provincii şi voievodate istorice care au făcut parte din Ungaria Mare.
În plus, aceiaşi lideri ai CNS nu au dat înapoi în a aduce acuze şi Guvernului de la Budapesta din cauza pasivităţii de care a dat dovadă vizavi de această temă fierbinte.
De cealaltă parte, liderii UDMR se disociază de reacţiile CNS, prin care populaţia de etnie maghiară este îndemnată să se opună cu orice preţ propunerilor Guvernului Boc, chiar dacă sunt de acord cu ideea avansată de radicalii unguri în ceea ce priveşte noua reîmpărţire administrativă a României."
Exact cum scriam intr-un post anterior, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) si UDMR, pentru publicul roman sunt formatiuni concurente, independente, se critica si se disociaza reciproc, insa in realitate sunt de fapt aliati pentru scopul lor comun. Doar ca joaca rolul "politistul rau si politistul bun".
In regula, liderii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) de ce nu sunt trimisi in judecata pentru instigare la revolta?!?!
Ce nu vor sa inteleaga liderii maghiarimii este ca inclusiv zona pe care ei o numesc Tinutul Secuiesc este o zona din casa noastra, a tuturor cetatenilor acestei tari, ROMANIA. Ei sunt cetateni romani pentru ca le-am permis noi, romanii, in trecut. Daca le-am permis sa stea si grupati ca sa se simta bine, nu inseamna acum ca au dreptul la autonomie, apoi independenta. Daca le e bine asa, sunt onesti acestei tari care i-a infiat si se comporta ca atare, sunt bine-veniti. Daca nu, nu au decat sa se intoarca acasa, in Ungaria!

Sursa: GAZETA DE BISTRITA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu